Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring .

 • Tips & Tricks

Bananenbrood te droog? Dit is wat je de volgende keer moet doen

19 juni 2019

Geloof ons als we zeggen dat we de frustratie van te droog zelf gebakken brood kennen. En zeker als het gaat om het bananenbrood dat te droog is. Een paar jaar terug stonden wij namelijk zelf in de keuken ons bananenbrood te optimaliseren. Uren en uren staken we in het verbeteren van ons bananenbroodrecept. Dus mocht je zelf de tijd en energie niet hebben om je bananenbrood te perfectionaliseren, koop ‘m dan gewoon lekker bij een Albert Heijn bij jou in de buurt!

‘Je bananenbrood te droog, hoe komt dat?’

In de periode dat we nog in onze eigen keuken als ware keukenprinsessen ons bananenbrood aan het bakken waren liepen ook wij tegen veel issues aan. Soms was het brood te droog, te smeuïg, niet goed gerezen of stortte net zoals de bitcoinwaarde helemaal in. Allemaal brood-bak-issues die we inmiddels meester zijn. Uit ervaring leert men, toch? Zeker als het gaat om bananenbrood dat te droog is.

Je bananenbrood te droog, hoe komt dat?

Het gebeurt wel vaker dat je zelfgebakken brood te droog uit de oven komt. Het ligt niet perse aan jou of je bakskills, maar het kan wel de volgende oorzaken hebben:

 • Er is te veel meel toegevoegd;
 • Er zitten niet genoeg vochtige ingrediënten in het beslag;
 • Er zitten geen vettige substanties in het broodbakmengsel;
 • Het beslag is niet voldoende gemengd;
 • De oventemperatuur is te laag afgesteld.

 

We denken soms dat zelf bananenbrood bakken een kwestie van ingrediënten bij elkaar gooien, mengen en bakken is. Maar ook bananenbrood—dat helemaal aan jouw wensen voldoet —vergt tijd en effort. We know! Gun jezelf de tijd om een echte bananenbroodexpert te worden.

Better next time: wat te doen tegen droog bananenbrood

Als officieel zelfbenoemd bananenbroodexpert is je bananenbrood nooit te droog. Dus gun jezelf een promotie tot bakexpert met onderstaande tips.

1. Smeuïger bananenbrood door vochtige ingrediënten te vermeerderen

Als je bananenbrood echt te droog is kun je de volgende keer de smeuïge of vochtige ingrediënten vermeerderen. Maak bijvoorbeeld gebruik van grotere bananen of voeg iets meer amandelmelk of sap toe aan het recept.

2. Je bananenbrood bevat onvoldoende vettige substanties

Jaren geleden was het dé trend om vet, in welke vorm dan ook, uit recepten te laten. Resultaat is, droog brood. Wees dus vooral niet te bang om vettige substanties toe te voegen aan je bananenbroodrecept. Met ingrediënten als amandelmeel, kokosolie en roomboter kom je al een heel eind. Of doe eens gek en maak je bananenbrood met avocado of je avocado chocolade bananenbrood (voor de choco-liefhebbers). Dan weet je zeker dat je bananenbrood écht alleen maar de goede vetten bevat.

3. Je bananenbrood heeft onvoldoende bindmiddel

Juist, en wat bedoelen we dan met bindmiddel? We hebben het niet over maizena of aardappelzetmeel. Nee, we hebben het simpelweg over eieren. Eieren zijn namelijk een soort bindmiddel in je bananenbrood. Je kan ervoor kiezen om 2 of 3 eieren te gebruiken, afhankelijk van het soort meel dat je gebruikt (droog of vochtig). Heb je liever vegan bananenbrood dat niet te droog is? Wij deelden eerder al 10 ei-vervangers voor je bananenbrood. Favoriet bij ons: chiazaad.

4. De oventemperatuur is te hoog of te laag afgesteld

Na flink bijsturen en vele gevechten met bananenbrood dat te droog is kunnen wij je vertellen dat je het beste bananenbrood in ongeveer 40 minuten op 170 graden Celsius bakt! Voel wel even of hij ‘stevig’ aanvoelt als de timer gaat. Zo niet, verleng de baktijd iedere keer met 3 minuten.

Je te droge bananenbrood toch nog lekker maken

Ondanks dat je bananenbrood te droog is, wil je deze natúúrlijk niet weggooien. Dat is helemaal ‘sunt’. Met broodbeleg maak je van je droge bananenbrood toch nog een heerlijk tussendoortje, een goed vullende maaltijd of een sweet treat.

Wat dacht je van:

 1. Gezonde jam van frambozen en chiazaad
 2. Gezonde frosting van bosbessen, chocolade of vanille
 3. Gezond zoet beleg
 4. Of als je meer van hartige bananenbrood toppings houdt, zoals bananenbrood met geitenkaas, honing en walnoten.

 

Wij roepen natuurlijk altijd ‘taste the waste’ dus wij zijn Sunt niet, als we je geen no-waste bananenbrood-recepten laten proberen. Deze recepten vind je vast ook helemaal het einde:

 

 1. Bananenbroodcrumble uit de oven
 2. Bananenbroodchoco-blocks
 3. Bananenbrood ontbijt toast

Nooit meer mislukt bananenbrood maken

Als je nou echt nooit meer te droog bananenbrood wil maken, dan houd je dit recept voor het beste bananenbrood ooit aan. Of koop ‘m dus gewoon lekker bij een Appie bij jou in de buurt!

Met deze tips maak jij nooit meer je bananenbrood te droog. Heb je eigen tips om te droog bananenbrood te voorkomen? Deel ze met ons!

Geschreven door:
Laura Hoogland

Wij zien er wel brood in

SUNT redt bananen van de prullenbak en maakt hier innovatieve en gezonde voedingsproducten van. Zoals ons bananenbrood bijvoorbeeld.

Over SUNT