Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring .

 • Gezond
 • Makkelijk
 • Toppings

Gezonde jam van frambozen en chiazaad

Klok icoon 10 min

In de supermarkt heb je zat keuze als het gaat om jam. Frambozenjam, bosvruchtenjam, abrikozenjam, aardbeienjam. Niet alleen qua smaak heb je zo veel keuze dat je er dus écht serieus keuzestress van krijgt, want moet je nou voor light of zonder suiker kiezen!? Wat is nou echt gezonde jam? Een ding is zeker: jam uit de supermarkt is doorgaans niet echt gezond. Jam is namelijk maar al te vaak een viscose vorm van suiker met een kleurtje.. Jum, right? 😉 In de potten jam die je in de supermarkt vindt zitvaak maar 35% fruit en het fruit bevat over het algemeen niet meer de gezonde eigenschappen. Dit komt omdat bij jam een groot deel van de voedingswaarden er uitgekookt worden. Nu kunnen we daar helaas niet veel aan veranderen, maar aan die toegevoegde suikers wel! Ons bananenbrood verdiend namelijk deze suikervrije jam met chiazaad.

Naar het recept

Sugar rush!

In jam gaat een ingekookt ‘aftreksel’ van vruchten, dat je krijgt als je vruchten kookt. Helaas wordt hiernaast ook nog eens een hele berg suiker toegevoegd (want pas vanaf een bepaald percentage suiker mag je het jam noemen..mind is blown!), om het geheel nog zoeter, dikker en langer houdbaar te maken. Het resultaat is dat jam eigenlijk volledig bestaat uit vruchtensuikers + toegevoegde suikers. Een grote suikerbom dus. En denk jij lekker bezig te zijn omdat je altijd braaf ‘light’ jam haalt? We hate to break it to you, maar deze hebben vaak synthetische zoetstoffen die minstens zo ‘schadelijk’ zijn.

Gezonde jam maak je zo

Nou je zal je wel afvragen, hoe maak je dan wel gezonde jam? Jam is eigenlijk een product dat van nature niet mega gezond is, maar hier kan je natuurlijk zelf veel aan veranderen. Zo hebben wij aan dit jam recept geen geraffineerde suiker toegevoegd en zit er maar 1 el honing in. Hierdoor is deze frambozen jam ietsje minder zoet dan je gewend bent van de fabrieksjam uit de buurtsuper om de hoek.
Het chiazaad voegen we toe om de gezonde jam een stevigere structuur te geven. Best makkelijk dus, zo’n verantwoorde jam maken.

Ingrediënten

 • 225 gr
  frambozen (uit de diepvries)
 • 1 el
  honing
 • 1/2 tl
  vanille extract
 • 1 1/2 tl
  chiazaad

Recept

 1. Doe de frambozen in een sauspannetje en zet deze op middelhoog vuur. Plet de frambozen naarmate ze warmer worden. Als de frambozen niet genoeg sap bevatten kan je eventueel wat water toevoegen.
 2. Als de frambozen en het vocht een saus-achtige substantie zijn geworden, voeg je de honing en de vanille toe en roer je tot het een geheel is.
 3. Laat de jam een beetje afkoelen voordat je het chipzaad erbij voegt.
 4. Doe de jam in een luchtdicht potje en laat verder afkoelen tot kamertemperatuur. Verplaats de jam naar de koelkast en bewaar voor een week.TIP Op zoek naar nog meer lekkere toppings voor op je bananenbrood? Check dan even onze gezonde pindakaas en notenpasta’s.

Tip

Op zoek naar nog meer lekkere toppings voor op je bananenbrood? Check dan even onze gezonde pindakaas en notenpasta’s.

Maak zo’n 67 verschillende recepten!

Niet nodig, maar wel heel lekker; Sunt bananenbrood is de perfecte basis om te toppen, beleggen, besmeren of om te toveren tot verrassend toetje. Zo geniet je iedere dag van een verantwoord ontbijt of tussendoortje én gaan we samen voedselverspilling tegen.

Bekijk alle recepten