Voor tijdens de koude winterdagen; een zomers paleo bananenbrood

Juist tijdens de koude winterdagen heb je af en toe dat oppeppertje nodig met een zomers tintje. Dit paleo bananenbrood met frambozen zorgt ervoor dat jij even uit die koude, barre wintertijd kan ontsnappen. Nu snappen wij ook wel dat het niet altijd even makkelijk is om frambozen te scoren in de winter. Maar die kan je natuurlijk heel gemakkelijk vervangen door bosbessen!

GEEN TOEGEVOEGDE SUIKERS, ALLEEN FRUIT

Een van de voorwaarden van de paleo levensstijl is het niet toevoegen van suikers. Of beter gezegd; geen geraffineerde suikers. Het mooie aan dit paleo bananenbrood is dat het dus geen suiker bevat, maar alleen fruit. De bananen en de dadels zorgen er samen voor dat de suiker nergens voor nodig is. Hiernaast zitten er in dit bananenbrood, of liever gezegd op dit bananenbrood, ook nog frambozen. De frambozen zorgen voor een frisse zoetige smaak. Dus no sugar needed!

WAT IS PALEO?

Heel vroeger, and we mean WAY BACK, gebruikte mensen geen geraffineerde suikers maar alleen maar natuurlijke suikers zoals fruit. Het paleo ‘dieet’ is namelijk gebaseerd op de voedingsmiddelen die de jagers en verzamelaars gebruikten. Op het moment wordt alles natuurlijk steeds massaler geproduceerd, waardoor voedingsmiddelen steeds minder vitaminen en mineralen bevatten. De paleo levensstijl heeft hier een andere oplossing voor: zorg voor je gezondheid door te eten zoals de oermens at. Dit bestaat dan uit: groenten, vis, vlees, eieren, fruit en noten & zaden. Maar wat valt er dan precies weg? De paleo levensstijl bevat geen granen, geen melkproducten, geen peulvruchten en geen geraffineerde suiker. En misschien nog wel het belangrijkste: geen chemische toevoegingen.

DIT HEB JE NODIG (10 plakken)

– 1 banaan
– 45 gr medjoul dadels
– 2 grote eieren
– 60 gr amandelboter
– 40 gr lijnzaadmeel
– 50 gr amandelmeel
– 1 tl vanille extract
– 1 tl bakpoeder
– Snuf zout
– 1 tl kaneel
– 65 gr frambozen

Topping

– 5 el kokosboter
– 3 el warm water
– 2 el citroensap
– 3-4 druppels vloeibare stevia

Prep time

5 min

Cook time

45 min

Total time

50 min

HOW-TO
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bedek vervolgens een cakeblik van 22 x 12 cm met bakpapier.
  2. Meng als eerst het lijnzaadmeel, het amandelmeel, bakpoeder, zout en kaneel door elkaar heen.
  3. Mix vervolgens de ontpitte dadels met de eieren, de amandelboter en het vanille extract goed in een keukenmachine door elkaar. Hierna kunnen de droge ingrediënten toegevoegd worden.
  4. Giet het deeg vervolgens in het cakeblik en sprenkel hierna de frambozen eroverheen. Bak het paleo bananenbrood hierna ongeveer 45 minuten. Oude bekende truc: steek een stokje in het midden van het brood, als deze er droog uitkomt is het bananenbrood goed!
  5. Om vervolgens de topping te maken, mix je alle ingrediënten in de keukenmachine. Drizzle het over het bananenbrood en there you have it!
TIP

Dit recept ook een keer vegan proberen? Check dan onze blog over ei-vervangers!

VOEDINGSWAARDEN (per bar)
Kcal 235,2 kcal
Koolhydraten16 g
Suikers6,4 g
Vet16,8 g
Eiwit7,2 g

Geschreven door: Laura Hoogland