Is pindakaas gezond? Gezonde pindakaas, de keuze is reuze

Is pindakaas gezond? Inmiddels zijn er ontelbaar veel soorten pindakaas en de ene claimt nog gezonder te zijn dan de andere pindakaas. Tot een jaar geleden was het pindakaas schap in de supermarkt weinig vernieuwend en grepen we blind naar de Calvé pindakaas op ooghoogte van het schap. Inmiddels is keuzenstress gegarandeerd als je op zoek bent naar een gezonde notenpasta. Van amandelpasta, hazelnootpasta en pindakaas in iedere smaak die je kan bedenken. En mijn hemel, de prijzen zijn ook niet mis! Maar is de pindakaas wel gezond die je in het schap van de supermarkt kan vinden? Helaas is niet elke pindakaas die je in de schappen kan vinden even gezond. Aan veel pindakaasproducten is namelijk zout en suiker toegevoegd. Vandaar dat wij op zoek gingen naar wat leuke DIY-recepten voor pindakaas en notenpasta’s. En tijdens onze zoektocht kwamen we ook nog een gezonde Nutella tegen, I mean?!

PINDA’S ZIJN DE VETSTE NOTEN..EVER!

Misschien vraag je je nu af: ‘’Waarom zou ik notenpasta maken als ik ook goedkoop en effortless mijn oude vertrouwde calvé pindakaas kan kopen?’’ Daar is eigenlijk maar een heel simpel antwoord op: pinda’s zijn de minst gezonde keuze van alle noten. Pinda’s bevatten namelijk veel omega 6 vetten, die we al genoeg binnenkrijgen met onze dagelijkse voeding. Andere noten, zoals bijvoorbeeld macadamia noten of hazelnoten bevatten veel omega 3 vetten, die we dus eigenlijk weer te weinig binnen krijgen. Dus: is pindakaas gezond? Bottom line: dit houdt dus in dat pindakaas gemaakt van allerlei verschillende noten in theorie gezonder is dan 100% pindakaas.

THE POWER OF OMEGA-3 VETTEN

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een gezonde portie aan omega 3 vetten verschillende ziektes of syndromen helpt te voorkomen. Hierbij horen bijvoorbeeld depressie, beroerte, ADHD, alzheimer of een hoge bloeddruk. Een iets minder zwaarbeladen voordeel is dat omega 3-vetten ook een goed effect hebben op vetverbranding. Ja, en daar heb je ons dus gegrepen! Deze vetten verminderen namelijk hongergevoelens, waardoor je dus ook minder eet. Perfect voor iedereen die van tijd tot tijd wel eens last heeft van ontzettende cravings dus.

ONZE TOP 3 ZELFGEMAAKTE GEZONDE PINDAKAAS

Ik denk dat we nog nooit zulke simpele recepten op onze website hebben gezet. Alles wat je hoeft te doen voor deze notenpasta’s en gezonde Nutella is alle ingrediënten bij elkaar in een keukenmachine doen en vervolgens even goed laten draaien tot het een mooi smeerbaar geheel is. Oh enne, we zijn natuurlijk heel benieuwd naar je favoriet!

Nummer 1: honing-macadamia pasta

Ingrediënten:
– 500 gr macadamianoten
– 1 el kokosolie
– 2 el honing
– ½ tl kaneel
– Snuf zout

Nummer 2: mix-it-all-together notenpasta

Ingrediënten:
– 100 gr cashews
– 100 gr hazelnoten
– 1 el kokosolie
– Snuf zout
– 100 gr amandelen
– 100 gr pecannoten

Nummer 3: gezonde speculaaspasta

Ingrediënten:
– 250 gr hazelnoten
– 250 gr amandelen
– 1 el kokosolie
– 1 el speculaaskruiden
– Snuf zout

Gezonde Nutella

Ingrediënten:
– 500 gr hazelnoten
– 1 el kokosolie
– 25 gr cacaopoeder
– 80 gr kokosbloesemsuiker
– Snuf zout

Tip

Op zoek naar de beste combo voor je notenpasta? Probeer deze gezonde pindakaas bijvoorbeeld eens in ons bananenbrood met pindakaas en jam!

Geschreven door: Laura Hoogland