Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring .

  • Tips & Tricks

Zijn bananen gezond? En of!

17 februari 2021

Jij als bananen-fan vraagt je vast weleens af hoe die gele vrienden zo fantastisch lekker zijn en of ze eigenlijk wel zo gezond zijn. Nou, kleine spoiler: naast dat bananen mega smaakvol en gemakkelijk zijn, zijn ze ook nog eens RETE-voedzaam en gezond. Ze bevatten een heleboel gezondheidsvoordelen en ondersteunen bijvoorbeeld ons zenuwstelsel en immuunsysteem: win-win! Daarnaast bevatten ze veel verschillende vitamines en mineralen. Echte gezondheidsbommetjes dus.

‘Zoals je waarschijnlijk wel weet is het uber-belangrijk om ons lichaam te voorzien van een dagelijkse portie vitamientjes.’

Vitamines

Zoals je waarschijnlijk wel weet is het uber-belangrijk om ons lichaam te voorzien van een dagelijkse portie vitamientjes. Thank the fruits dat bananen dus bestaan, want die zitten er boordevol mee! Vitamine B2 bijvoorbeeld; heel belangrijk voor het behoud van de energievoorraad in jouw lichaam. Ook helpt deze vitamine bij het activeren en opnemen van andere vitamines en mineralen.

We snappen dat je hier al blij van wordt, but there’s more waarom bananen gezond zijn. Er is namelijk ook nog vitamine B6. Deze is rijkelijk aanwezig in de banaantjes en zorgt voor het behoud van een gezond geheugen en de neurotransmissie in de hersenen. Daarnaast zorgt vitamine B6 dat verteringsenzymen in ons verteringsstelsel naar behoren blijven werken, dat rode bloedcellen geproduceerd worden én dat onze huid gezond en stralend blijft. Kan jij weer lekker shinend de dag door! Een van de aanwezige broertjes van deze vitamine heeft trouwens ditzelfde voordeel, namelijk vitamine C. Deze zorgt naast een shiny huid ook voor een gezond immuunsysteem, evenals vitamine E dat doet. Winnen!

Mineralen

Een gemiddelde banaan bevat ongeveer 400 milligram Kalium. Kalium is een mineraal dat goed is voor ons hart, het houdt de bloedsuikerspiegel op peil, het verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op hartziektes. Naast kalium zijn mangaan, magnesium, ijzer en koper ook aanwezig in bananen. Mineralen spelen een grote rol bij een gezond zenuwstelsel en bij het herstel van de spieren. Hierdoor kan je beter en sneller herstellen na een intensieve work-out. Kan jij er weer extra hard tegenaan zonder angst voor een flinke spierpijn-kater!

Vele andere voordelen

Als je dacht dat dit alle voordelen waren, then you’re wrong! Deze gele bommetjes zitten namelijk ook vol met vezels en antioxidanten, zijn vrij van vet en cholesterol en bevatten goede natuurlijke suikers. Het hoge vezelgehalte is vooral belangrijk voor een goede gezondheid van de darmen. Daarnaast hebben vezels een hoog verzadigingsgehalte, wat betekent dat je minder snel zin zal hebben in een extra snack. Al moeten wij zeggen dat we het wel moeilijk vinden om het bij één banaan of één plakje bananenbrood te houden, hoor ;). Bananen bevatten trouwens ook een hoog energiegehalte en kunnen zorgen voor een echte boost doordat de koolhydraten snel worden opgenomen door het lichaam. Kan jij wellicht je 5e koffietje van de dag inwisselen voor een banaantje?

Dus als je ons vraagt of bananen gezond zijn, kunnen we heel duidelijk ‘JA’ zeggen.

Dus nu jij weet dat bananen gezond zijn, heb je vást enorme trek gekregen in bananen (which we get). Dus ren naar de supermarkt, koop een paar van die gele vrienden en maak bijvoorbeeld deze heerlijke bananencake met cream cheese topping.

Tip: Heb je nog bananen thuis in de fruitschaal liggen die je net te rijp vindt? Maak dan bijvoorbeeld dit bananenbrood met havermout-crumble (warning: waarschijnlijk kan je het niet bij een plakje houden). Máár: jij bespaart wat verspilde centen (en bananen of course), maakt een feestje van je ontbijt of snack-time én spaart een goeie portie karmapunten!

Geschreven door:
Laura Hoogland

Wij zien er wel brood in

SUNT redt bananen van de prullenbak en maakt hier innovatieve en gezonde voedingsproducten van. Zoals ons bananenbrood bijvoorbeeld.

Over SUNT