Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring .

  • Tips & Tricks

Ei vervangers: de 10 beste alternatieven voor ei

1 oktober 2020

De laatste tijd is er veel veranderd; iedereen drinkt ineens koffie met amandelmelk, eet spelt in plaats van volkorenbrood, gebruikt geen suiker meer maar agavesiroop of dadels en kiest eerder voor kokosolie dan boter of olijfolie. En wij vinden dit eigenlijk best een positieve verandering! Net als minder vlees eten en het verminderen van het eten van dierlijke producten. Maar bij het bakken van een bananenbrood of taart lijkt het vaak alsof je niet om die eieren heen kan. Maar dat kan dus wel! Daarom maakten wij een lijst met 10 ingrediënten die jij kunt gebruiken als ei vervanger. Zo kan jij je lekkerste baksels gewoon nog blijven maken!

‘Heb jij nog een ei vervanger waar wij echt vanaf moeten weten?’

Heb jij nog een ei vervanger waar wij echt vanaf moeten weten? Laat het dan zeker even weten. Dan zorgen wij dat we de lijst up-to date houden. Sharing is caring, toch?

DE EI VERVANGER WAAR JE MEE AAN DE BAK KAN:

  • Een halve geprakte banaan

De banaan, onze all time favoriet! Banaan is ideaal om te gebruiken in een cake of pannenkoekjes. Hiernaast zorgt de banaan voor een zoete smaak en een gemiddelde stevige structuur.

Per banaan (100 gr): 89 kcal, 1,1 g eiwit, 21 g koolhydraten, 0 g vet, 2 g voedingsvezel

  • 1 eetlepel gemalen chiazaad met 3 eetlepels water

Onze favo ei vervanger! Chiazaad is neutraal van smaak en vrijwel voor elk baksel te gebruiken. Chiazaad gemengd met water zorgt voor een bepaalde substantie dat lijkt op ei. Meng 1 eetlepel met 3 eetlepels water en laat het zo’n 10-15 minuten staan.

Chiazaad (100 gr): 472 kcal, 19,8g eiwit, 12g koolhydraten, 30,7g vet

  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels water

Lijnzaad is het zaad van een plant. Daarom bestaat lijnzaad uit veel gezonde vetten en barst van de vezels! Lijnzaad met water is de koningin van de fake-eieren in zoete baksels, en lijkt qua structuur ook wel op de ei vervanger met chiazaad. Geen wonder dat dit ook een van onze favoriete ei-vervangers van dit moment is. Meng 1 eetlepel gebroken lijnzaad met 3 eetlepels heet water en laat dit even rusten. Mixen in de blender en here you go; perfect nep-ei!

Lijnzaad (100 gr): 477 kcal, 19g eiwit, 13g koolhydraten, 31g vet, 35g voedingsvezel

Kikkererwtenmeel is meel dat wordt gemaakt van gedroogde kikkererwten. Je kan kikkererwtenmeel het beste gebruiken als ei-vervanger in hartige gerechten, zoals een hartige taart. Meng 3 eetlepels kikkererwtenmeel met 3 eetlepels water, laat even rusten et voilà.

Kikkererwtenmeel (100gr): 322 kcal, 22g eiwit, 45g koolhydraten, 6g vet, 4g voedingsvezel

  • 3 eetlepels notenpasta, pindakaas of tahin

3 eetlepels notenpasta, pindakaas of tahin werkt erg goed voor het binden van het deeg. Ideaal voor koekjesdeeg!

Notenpasta (100gr): 595 kcal, 23,9g eiwit, 18,5g koolhydraten, 49g vet

  • 80 gram (ongezoete) appelmoes

Appelmoes is een ook hele goede ei vervanger. Net zoals de banaan zorgt ook appelmoes voor een lichtzoete smaak en een gemiddelde stevige structuur van jouw baksels. 80 gram appelmoes staat ongeveer gelijk aan 3 eetlepels.

Appelmoes (100 gr): 77 kcal, 0g eiwit, 19g koolhydraten, 0g vet, 1,5g voedingsvezel

  • 3 eetlepels gepureerd fruit (pruim, ongv 45 gram)

Net zoals banaan en appelmoes is pruim een hele goede ei vervanger. Dit zorgt voor een zachte zoete smaak, daarom is het handig deze als vervanger te gebruiken in een cake of iets anders zoets.

Pruim (100gr): 46 kcal, 0,7g eiwit, 11g koolhydraten, 0,3g vet

  • 50 gr zoete aardappelpuree

Zoete aardappel is ook een hele fijne ei vervanger in hartige gerechten. We raden je overigens niet aan dit aan je bananenbrood toe te voegen. Vonden wij niet bepaald een succes 😉

Zoete aardappel (100gr): 86 kcal, 1,6g eiwit, 20g koolhydraten, 0,1g vet

  • No-egg

‘No-egg’ is een ei vervanger die je kan vinden bij onder andere de Jumbo. Wij hebben overigens geen ervaring met no-egg. Er zijn zo veel andere ‘natuurlijkere’ opties om ei te vervangen. Maar het is zeker een snelle en makkelijke vegan oplossing!

No-egg (100 gr): 444 kcal, 56g eiwit, 22g koolhydraten, 13g vet

  • 65 gr plantaardige yoghurt

Als laatst, plantaardige yoghurt is een yoghurt soort die niet gemaakt is van dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn; soja yoghurt, kokos yoghurt etc. De plantaardige yoghurt zorgt voor een zachte gladde cake of taart.

Plantaardige yoghurt (100 gr): 91 kcal, 4,7g eiwit, 12g koolhydraten, 2,7g vet, 0,4g voedingsvezel

Het verschilt natuurlijk per recept hoe je de eieren het beste kunt vervangen. Soms kan je ze beter helemaal niet vervangen. Eieren hebben namelijk een bindende functie en een alternatief neemt dit niet altijd voldoende over. Dit zal je dus zelf moeten experimenteren, succes is namelijk niet altijd gegarandeerd! But we believe in you..

Naast hun bindende functie hebben eieren ook een rijzende functie. Een ei vervanger zoals in de lijst hierboven heeft deze functie niet.Gelukkig is hier een makkelijke oplossing voor, een beetje extra bakpoeder/baking soda!

TIP

We hebben al een aantal recepten op onze website staan zonder ei, mocht je niet in the mood zijn om te experimenteren. Probeer dan bijvoorbeeld eens ons vegan bananenbrood recept!

Geschreven door:
Laura Hoogland

Wij zien er wel brood in

SUNT redt bananen van de prullenbak en maakt hier innovatieve en gezonde voedingsproducten van. Zoals ons bananenbrood bijvoorbeeld.

Over SUNT