Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring .

  • Voedselverspilling

26 x wat jij kunt doen tegen voedselverspilling

13 maart 2023

In de decembermaand wordt er zo’n pak ‘m beet 124 miljoen euro aan eten weggegooid: hartstikke SUNT! Ook wanneer we kijken naar de impact die dit heeft op ons klimaat: een gigantische hoeveelheid waterverspilling, loze co2 uitstoot en onnodige transporten. Een serieus probleem dus.

‘Één op de negen mensen lijdt aan een voedseltekort. Dat zijn 793 miljoen mensen. Terwijl wij met kerst 124 miljoen euro aan eten weggooien.’

Schokkende feiten over voedselverspilling

Nu kunnen we natuurlijk doen alsof het allemaal niet zo veel voorstelt, maar dat is dus wel zo. Wij hebben 11 facts op een rij gezet en bereid je voor, deze zijn echt schokkend (pas op dat je niet achterovervalt).

  1. Wist je dat: Er ieder jaar 150 miljard bananen worden geteeld. Daarvan belanden uiteindelijk 75 miljard bananen zonder goeie reden in de prullenbak. Dit maakt bananen de allergrootste boosdoener als we het over voedselverspilling hebben.
  2. Een op de negen mensen lijdt aan een voedseltekort. Dat zijn 793 miljoen mensen. Terwijl wij met kerst 124 miljoen euro aan eten weggooien, bizar toch?!
  3. Een derde van het voedsel wereldwijd wordt weggegooid. Dat is jaarlijks maar liefst 1,3 miljard ton aan eten.
  4. Als een kwart van het verspilde voedsel gered zou worden, zou dat genoeg zijn om 870 miljoen hongerige mensen te voeden. Voedsel is dus letterlijk goud waard
  5. Per persoon verspilt een Nederlander in huishoudens gemiddeld 41 kilo eetbaar voedsel per jaar.
  6. Met de verspilling van vast voedsel gooien we in Nederland per persoon ongeveer 145 euro per jaar weg. Daar weten we allemaal wel een leukere bestemming voor!
  7. Een op de drie Nederlanders gooit met kerst liever eten weg dan dat zijn gasten iets tekortkomen.
  8. De helft van de Nederlanders koopt te veel eten in met kerst.
  9. Nederland gooit voor 124 miljoen euro aan eten weg tijdens kerst.
  10. 14% voelt zich met kerst schuldiger over het weggooien van voedsel dan tijdens de rest van het jaar. Kerst is namelijk een feest van bezinning.
  11. 30% van al ons eten tijdens kerst belandt in de prullenbak. SUNT!

 

Een op de negen mensen lijdt aan een voedseltekort. Dat zijn 793 miljoen mensen. Terwijl wij met kerst 124 miljoen euro aan eten weggooien.

Wat jij kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan:

Puntje bij paaltje opende je dit artikel omdat het je tips ging geven om voedselverspilling tegen te gaan. En omdat we weten dat gemak de mens dient, hebben we de 26 meest makkelijke manieren om zelf je steentje bij te dragen onder elkaar gezet voor je:

  1. De makkelijkste manier om voedselverspilling tegen te gaan is in je supermarkt te kiezen voor producten die gemaakt zijn van gered voedsel. Vaak nog veel lekkerder en gezonder ook! Geen Unox soep maar soep van Soupalicious, geen Heinz maar Ketchup Project, geen Lipton maar Thijsthee. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
  2. Je kent ‘m wel de welbefaamde 35% korting stikker. Get it before it’s gone, of te wel in de prullenbak. Ga je met de kids boodschappen doen? Maak er een speurtocht van: wie vindt de meeste producten met een 35% korting sticker! Heb jij meteen je handen vrij om boodschappen te doen.
  3. Bakjes, bakjes, bakjes. Je gerechten invriezen, komt toch weer van pas als je een keer geen tijd hebt om te koken.
  4. Om te voorkomen dat je de bakjes in je vriezer vergeet: haal een (of twee) keer in de maand je restjes uit de vriezer en nodig je vrienden uit om te komen eten. Heb je gelijk aan je sociale verplichtingen voldaan 😉
  5. Het afwegen van de rijst, pasta etc. om te voorkomen dat je te veel maakt (gelijk goed voor de lijn!).
  6. Zondag Kliekjesdag. Heeft dit meer woorden nodig? Maak van al je overgebleven groente een ovenschotel. Makkelijk, snel en scheelt weer in het huishoudpotje 😉
  7. Maak een eetplanning. Minder eten verspillen begint bij het bedenken wat je deze week gaat eten. Doe vooral niet te veel boodschappen waarvan je eigenlijk nog niet weet wat je ermee gaat doen.
  8. Pas op met aanbiedingen. 2 voor de prijs van 1, nou dan nemen we er twee toch. Maar als dan de tweede in de prullenbak belandt, is dit toch wel heel SUNT. Vinden wij tenminste.
  9. Gebruik de houdbaarheidsdatum goed. Er kunnen dus twee soorten op een verpakking staan: een THT- datum of een TGT-datum.
  10. Een THT-datum: staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan, maar vaak kun je het dan nog wel veilig eten door te kijken, ruiken en proeven of een product nog goed is.
    • Een TGT-datum: staat op producten die snel bederven. Voordat de datum verstreken is moet je het product opmaken, want het is dan niet meer veilig om te eten.
  11. Organiseer een tapasavond. Heb je nog net wat over, maar niet genoeg voor een hele maaltijd? Maak kleine gerechtjes met al je restjes.
  12. Download een verspillingsapp en coach jezelf verspillingsvrij. Een app die je zou kunnen downloaden is ’verspillingsvrijecoach’ of too good to go. Hiermee kan je bij heel veel winkels ‘restjes’ eten ophalen tegen een fijne prijs!
  13. Receptenapp Slim. De naam zegt het al maar deze app is dus serieus slim. Kijk in je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? In de app kun je de ingrediënten invullen. Vervolgens krijg je volop inspiratie wat je ermee kan maken.
  14. Koop vaker bevroren eten: Wist je dat diepvriesgroente precies dezelfde voedingswaarde hebben als verse groenten?
  15. Eet eigenzinnig fruit en groente: Een kromme komkommer of een banaan met vlekjes smaken net zo goed. Als jij ‘m niet pakt, wordt ie waarschijnlijk later weggegooid.
  16. Taste before you waste: De Tenminste Houdbaar Tot-datum garandeert alleen de beste kwaliteit en zegt niets over of het nog goed is. Kijk, ruik en proef daarom om uit te vinden of iets nog goed is!
  17. Zet je koelkast op 4 graden: Eten blijft langer goed en bacteriën krijgen minder kans bij de juiste koelkasttemperatuur.
  18. Weet wat je waar bewaard in de koelkast. Tropisch fruit en groente hebben een hekel aan kou. En avocado’s bijvoorbeeld kun je het beste buiten de koelkast laten rijpen.
  19. Maak een boodschappenlijstje: Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt (hoewel die chocolade altijd wel op gaat ;-)) als je vooraf opschrijft wat en hoeveel je gaat kopen.

Tips om voedselverspilling tegen te gaan tijdens de kerst:

  1. Maak een maaltijdplanning waarbij je de ingrediënten die over blijven op eerste kerstdag kan gebruiken op tweede kerstdag.
  2. Stem van tevoren goed af hoeveel gerechten er zijn als iedereen iets meeneemt. Als jouw salade een van de 5 bijgerechten is, kun je beter iets minder maken.
  3. No Waste Derde kerstdag: Maak met alle restjes van de kerstdagen een diner op derde kerstdag!
  4. Ga je gourmetten met de kerst? Zet dan niet al het eten meteen op tafel, maar verdeel het in meerdere porties. Wat dan niet op gaat staat dan nog in de koelkast en kun je nog goed bewaren.
  5. Gourmetten 2.0, heb je nou rauw vlees over? Bak dit dan alvast op, hierdoor kun je het nog wat langer bewaren.
  6. Doggy-bag. Ga je ergens anders eten met kerst? Neem een bakje mee. Een groot compliment voor de kok: het eten was zo lekker dat je de restjes mee naar huis wilt nemen.
  7. Nu weten we dat veel eten in huis halen een must lijkt tijdens de kerst, maar ook daar is een oplossing voor. Wil je toch extra’s in huis hebben voor ‘het geval dat’, zorg dan dat het houdbare producten zijn. Denk aan groente, fruit, noten of luxe toastjes met houdbare paté.
  8. Ons bananenbrood! We zijn namelijk helemaal niet vies van een beetje schaamteloze zelfpromotie.. there you have it.

Zo dat was me het lijstje wel. Nu snappen we dat 26 aanpassingen in je leven misschien een beetje veel van het goede is. Maar hé do it for the karma points! (en voor de planeet natuurlijk..)

Geschreven door:
Laura Hoogland

Wij zien er wel brood in

SUNT redt bananen van de prullenbak en maakt hier innovatieve en gezonde voedingsproducten van. Zoals ons bananenbrood bijvoorbeeld.

Over SUNT