Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring .

  • Tips & Tricks

Horen bananen in de koelkast?

5 mei 2021

Tja, bewaar je bananen in de koelkast of toch ergens anders? Dit is een vraag waar iedereen vaak een ander antwoord op heeft. In de koelkast, daarbuiten of ergens er tussenin? In deze blog leggen we je het uit!

‘Wanneer bananen nog groen of een klein beetje geel zijn, moeten ze nog verder rijpen om zo lekker zoet te worden.’

Keep ‘m cool (or not)

Wanneer bananen nog groen of een klein beetje geel zijn, moeten ze nog verder rijpen om zo lekker zoet te worden. Dit kan je het beste doen buiten de koelkast, op een droge plek bij kamertemperatuur, want daar rijpen ze het best! Door de koude temperaturen van de koelkast wordt het rijpingsproces verstoord bestaat er een grote kans dat je bananen helemaal niet meer rijp worden. Dus leg de onrijpe banaan altijd buiten de koelkast tot ze goed rijp zijn!

Wil je nou je perfect rijpe banaan wat langer bewaren en het rijpingsproces vertragen? Dan kan dit wel in de koelkast. Dus leg alleen je rijpe bananen in de koelkast. Het kan zo zijn dat de schil wel donkerder kleurt en uiteindelijk zwart wordt, maar dat gaat niet ten koste van het fruit zelf; de banaan blijft goed van smaak en structuur. Ideaal dus als je de perfecte banaan hebt voor een bananenbrood, maar vandaag geen tijd hebt om die creatie te maken.

Tips, tips, tips

Wil je nog meer tips over hoe je die gele (soms groene, soms bruine ;)) vrienden goed kan bewaren? Lees dan vooral verder.

  • Een goede tip om het rijpingsproces tegen te gaan en je rijpe bananen dus langer goed te houden, is het inwikkelen van de steel. Wikkel de steel van de bananen (de bovenkant van de tros) dan in met vershoudfolie. Dit zorgt er namelijk voor dat het door de banaan zelf-geproduceerde stofje ethyleen zich minder goed kan verspreiden, waardoor het rijpingsproces langzamer gaat.
  • Leg bananen niet bij ander fruit in de buurt, want ook zij rijpen sneller door het geproduceerde ethyleen in de bananen. Hiermee beïnvloed je dus het rijpingsproces van dat fruit. Dat is niet zo handig voor de derving, tenzij je dat stuk fruit sneller wil laten rijpen.
  • Een andere manier voor het tegengaan van derving en daarmee het bewaren van bananen, is het ophangen van de tros. Zo voorkom je die bruine en beurse plekken op de banaan die ontstaan door het liggen.
  • Er zijn ook nog talloze oplossingen (lees: recepten) voor de bananen die tóch net te bruin/te rijp zijn geworden. Dus gooi ze niet weg maar maak er dat lekkere bananenbrood mee, of jouw favoriete bananen-pannenkoekjes.
  • Wil je ze nog langer bewaren? Dan kan dat in de vriezer. Bekijk deze blog voor de best vries tips!

Laatste tip van ons, want naast het bewaren van bananen wil je natuurlijk ook je bananenbrood goed bewaren. In deze blog vind je alles over het bewaren van bananenbrood. It’s easy as that.

Geschreven door:
Laura Hoogland

Wij zien er wel brood in

SUNT redt bananen van de prullenbak en maakt hier innovatieve en gezonde voedingsproducten van. Zoals ons bananenbrood bijvoorbeeld.

Over SUNT