Bananenbrood met karamel tijdens pasen

Hoe klinkt een bananenbrood met karamel jou in de oren? Een smeuige plak met een goeie laag karamel frosting.. klinkt goed toch? Het kon bijna niet dat we nog geen echt bananenbrood met karamel tussen onze recepten hadden staan. Want karamel is hot. In je chocolade met wat zeezout (YUM!) of door je ontbijt, en wat dacht je van een karamel latte?! Je snapt ‘m, we konden niet achterblijven. Dus; bananenbrood met karamel voor tijdens de paasdagen!

 

Karamel bananenbrood is makkelijker dan het lijkt!

Nu denk je misschien; ja doei! Echt geen zin om uren in de keuken te staan voor een paaslunch. Oke, kunnen we best in komen. Daarom hebben we er een makkelijk recept van gemaakt. Wij kunnen ons namelijk ook leukere dingen voorstellen in je lange weekend dan een halve dag in de keuken. Voor dit bananenbrood met karamel sta je maximaal een half uurtje te klussen in de keuken. Dat redt je wel toch!

 

Ingrediënten

Voor het bananenbrood:
– ongeveer 300 gram gepureerde banaan
– 190 gram bloem
– 2 grote eieren
– 95 gram zachte ongezouten roomboter
– 190 gram gele kristalsuiker/basterdsuiker
– 1 eetlepel vanille extract

Voor de zeezout karamel saus
– 55 gram suiker
– 1,5 theelepel water
– 63 ml slagroom
– 0,5 eetlepel zeezout

Voor de zeezout karamel frosting:
– 75 gram zachte ongezouten boter
– 75 gram zeezout karamel saus (zoals hierboven omschreven)
– 150 gram poedersuiker
– Bananenchips als decoratie

Voor dit recept hebben we een 900 gram cakevorm gebruikt.

Verwarm de oven voor op 170 graden en vet de bakvorm licht in en bekleed deze met bakpapier.

De karamelsaus

Stap 1. Giet de suiker en het water in een kleine pan op middelhoog vuur. Maar niet roeren! Dan krijg je kristallen in je saus. Schud de pan af en toe voorzichtig totdat alle suiker is opgelost.
Stap 2. Laat de siroop daarna op hoog vuur koken tot het een mooie goudbruine kleur heeft.
Stap 3. Terwijl de siroop kookt giet je in een andere pan de slagroom en het zeezout. Zet deze pan op middelmatige temperatuur en verwarm dit tot het begint te ‘roken’. Daarna kan je het op een lage temperatuur af en toe doorroeren om te voorkomen dat er een velletje op de slagroom komt.
Stap 4. Als je karamelsaus mooi goudbruin is, haal de pan dan van het vuur en doe hier direct een klein beetje van de hete slagroom bij. Goed roeren zodat het niet aan de bodem blijft plakken!
Stap 5. Giet daarna ook langzaam de rest van de slagroom erbij. Goed blijven roeren terwijl je dit erin giet. Laat daarna je saus afkoelen.

 

Het bananenbrood

Stap 1. Doe de bloem en bakpoeder in een kom.
Stap 2. Mix in een andere kom de boter zacht en voeg de suiker hieraan toe totdat het luchtig is.
Stap 3. Doe 1 voor 1 de eieren bij je botermengsel en zodra een mooi geheel ontstaat kan je ook de vanille en de gepureerde banaan erbij doen en verder mixen.
Stap 4. Doe de bloem en bakpoeder bij dit mengsel en roer tot een geheel.
Stap 5. Giet je bananenbrood mengsel in de bakvorm en bak 45-60 minuten.

Zeezout karamel frosting

Stap 1. mix de boter en de karamelsaus, die inmiddels is afgekoeld, tot een geheel.
Stap 2. Voeg hier de poedersuiker aan toe en mix dit op een lage stand voor maximaal 30-60 seconden.
Stap 3. Haal je bananenbrood uit de bakvorm en besmeer deze met de frosting. Om ‘m helemaal paas-klaar te maken decoreer je de frosting nog met wat bananenchips en there you go. Jouw bananenbrood met karamel is klaar om de paastafel op te gaan!

Liever een wat minder machtig bananenbrood op de paastafel? Dan is dit bananenbrood met griekse yoghurt misschien wel wat voor jou!