Wij gebruiken cookies om onze website te verbeteren. Lees hier meer over in onze privacyverklaring .

  • Voedselverspilling

Waarom recyclen minder impact heeft dan voedselverspilling tegengaan

17 november 2020

Het afgelopen jaar was natuurlijk een beetje een gek jaar, maar al dat thuis werken heeft ook z’n voordelen gehad. We hebben namelijk meer overzicht gehad over wat er in de koelkast lag. En een goed overzicht van de koelkast zorgt ervoor dat we minder voedsel verspillen. En wist je dat het tegengaan van voedselverspilling meer impact heeft dan recyclen? Waarom recyclen een minder grote impact heeft op het milieu dan het tegengaan van voedselverspilling is iets waar we later op terug komen. We laten eerst graag zien waarom het onze missie is om voor een verspillingsvrije voedselbranche te vechten! Here’s why:

‘In 2019 verspilden wij Nederlanders 34,3 kilogram voedsel per persoon. Dat zijn gemiddeld 428 mandarijnen, 228 bananen, 43 hele broden of 171 verpakkingen roomkaas wat we per jaar weggooien.’

In 2019 verspilden wij Nederlanders 34,3 kilogram voedsel per persoon. Dat zijn gemiddeld 428 mandarijnen, 228 bananen, 43 hele broden of 171 verpakkingen roomkaas wat we per jaar weggooien. Maar hey, alle credits gaan naar jullie, want in de loop der jaren zijn we steeds minder gaan verspillen! Hoewel we van dat nieuws echt heel blij worden, betekent dat niet dat we nu massaal op een luie stoel achterover kunnen gaan hangen met de voeten omhoog. Zeker niet.

De feiten over voedselverspilling op een rijtje:

  • Als we de voedselverspilling met 50% kunnen verminderen, dan zou dit qua CO2-uitstoot hetzelfde zijn als 660.000 auto’s die een jaar niet zouden rijden. En wat dacht je van de 2700 miljard liter water wat we daarmee door het putje spoelen? Dit staat gelijk aan het watergebruik tijdens het douchen van alle Nederlanders over een periode van 6,5 jaar.
  • Jaarlijks worden meer dan 75 miljard kilo bananen in de prullenbak gegooid, omdat deze te krom, te klein of te rijp zijn. Dit is ongeveer 50% van de totale productie van bananen per jaar. Door het kopen van één bananenbrood red jij één banaan van de prullenbak. Goed voor de karmapunten!
  • Recyclen heeft minder impact heeft op het milieu dan het voorkomen van voedselverspilling. Maar dit betekent niet dat recyclen niet enorm nuttig is. Als je dan toch een komkommer koopt met folie eromheen, zorg dan in ieder geval dat je deze folie weggooit in de daarvoor bedoelde bak. Waarom recyclen zo nuttig is, is omdat het geen team-effort hoeft te zijn! Hoe meer het individu recyclet, hoe groter de totale impact op het milieu wordt. Small steps for one human, big steps for the environment.
  • Verpakkingen van voedsel zijn ontzettend nuttig om verspilling tegen te gaan. Die komkommer die we net al noemden, is vatbaarder voor bederf als er geen verpakking omheen zit.

Waarom recyclen minder impact heeft

Een kwart (!) van de totale CO2-uitstoot wordt veroorzaakt door voeding. De verpakking van voedsel omvat ‘slechts’ 10 procent van de totale milieu-afdruk van voedsel, terwijl de verspilling van voedsel goed is voor 15 procent van deze totale milieu-afdruk. En we zeiden het al eerder: die verpakkingen zijn ontzettend handig om voedselverspilling tegen te gaan! Eigenlijk is het dus aan ons om te kijken wat we daarna met die verpakkingen doen. Als het aan ons ligt hoeft je dat niet eens te vragen: recyclen is het antwoord. En jij? Wat doe jij?

Nu jij weet waarom recyclen een minder grote impact heeft op het milieu dan het tegengaan van voedselverspilling, zullen we je een handje op weg helpen om zo weinig mogelijk verspilling te creëren!

Let’s go for zero (waste)!

  1. Fruit verwerken in recepten. We maken ons er allemaal wel eens schuldig aan: het weggooien van fruit met een enkel plekje erop. Maar deze zijn vaak nog prima te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan appelmoes, jam of (bananen)ijs van oud fruit.
  2. Fruit invriezen. Deze klinkt misschien gek, maar je kunt fruit prima invriezen. Gebruik het bijvoorbeeld in smoothies, door je havermout of verzin er wat anders leuk voor! Onze tip: vries wat druiven in voor een koude en crunchy snack waar je geen genoeg van krijgt!
  3. Soepen, sauzen en spreads. Dit is toch wel de meest voor de hand liggende tip: maak van je overgebleven groenten een lekkere soep, saus of spread. Easy PEAsy. En nu we het toch over erwten hebben: voeg meteen wat overgebleven kikkererwten of linzen toe aan je soep, zo heb je meteen een vullend maaltijdsoepje.
  4. Sla of salade. Heb je nog wel eens een klein handje sla of een beetje maaltijdsalade over? Je kunt van bijvoorbeeld rucola een hele lekkere pesto maken. Ook kun je elke maaltijd pimpen door je overgebleven salade lekker als bijgerecht te eten. Zo voeg je in één klap extra groenten toe.
  5. Brood. Hoewel het sowieso een goede tip is om brood in de vriezer te bewaren, snappen wij dat niet iedereen ruimte heeft in de vriezer. Dus wat doe je dan met dat brood wat oud en droog aanvoelt? Je kunt er bijvoorbeeld croutons van maken voor in de soep, wentelteefjes, bruschetta of tosti’s! Vergeet alleen niet om wat vocht/boter/olie toe te voegen aan het oude brood, want anders is het resultaat alsnog een droog oud broodje. En dat willen we niet.
  6. Maaltijden. Heb je kleine maaltijden over? No worries. Vries ze in en maak van jouw vrije dag een restjesdag. Hoef je én niet te koken én je maakt meteen ruimte in je vriezer voor nieuwe restjes. Wij zien alleen maar voordelen!

Tip

Voor meer tips tegen voedselverspilling kun je terecht op onze blog.

Geschreven door:
Laura Hoogland

Wij zien er wel brood in

SUNT redt bananen van de prullenbak en maakt hier innovatieve en gezonde voedingsproducten van. Zoals ons bananenbrood bijvoorbeeld.

Over SUNT