Vegan bananenbrood  zonder suiker

Het is best lastig om een echt lekker, en dan bedoelen we écht lekker, vegan bananenbrood zonder suiker te vinden. Maar met dit recept, waren we echt heel blij! Omdat vegan eten steeds belangrijker wordt en meer mensen een poging willen wagen om deze lifestyle te volgen, helpen we natuurlijk graag een handje. Vegan hoeft namelijk helemaal niet saai, moeilijk of eentonig te zijn. En vegan eten bestaat echt niet alleen uit groente. Dat bewijst dit vegan bananenbrood recept zonder suiker absoluut!

Vegan, en dat proef je dus niet!

Welke lifestyle je ook nastreeft, dat moet je natuurlijk lekker zelf weten. Maar het leek ons wel leuk om de uitdaging aan te gaan om een onwijs lekker vegan suikervrij bananenbrood te maken. Voor vegans en niet-vegans. We horen nog regelmatig dat het perfecte vegan bananenbrood zonder suiker (én dus ook echt gezond) nog niet is gevonden. Challenge accepted! Na een paar complete misslukkingen zijn we uitgekomen op dit recept. En we moeten eerlijk bekennen; misschien nog wel lekkerder dan ons beste bananenbrood recept ooit! Maar hey, jij bent de jury. You choose!

Zo ingewikkeld is vegan bakken helemaal niet, maar het is wel even wennen. Als je altijd met eieren en boter in de weer bent lijkt een vegan bananenbrood wel even een stapje te ver. Nou geloof ons, die eieren en boter zijn dus hartstikke onnodig want dit is een partijtje lekker! Sterker nog, dit is gewoon een hartstikke smeuïg, smaakvol gezond bananenbrood dat zo in je bak repertoire kan.

Prep time

35 min

Cook time

55 min

Total time

90 min

Het leuke van bananenbrood is dat je er tientallen variaties op kan verzinnen. Dus heb je dit recept voor vegan suikervrij bananenbrood eenmaal onder de knie, ga dan lekker los met allerlei verschillende toevoegingen zoals noten en fruit. Of voeg chocolade stukjes toe voor een heerlijk gezond chocolade bananenbrood. Voel je, je een echte tovenaar in de keuken, doe dan is helemaal gek en maak een vegan cheesecake bananenbrood zonder suiker. Jouw feestje!

INGREDIENTEN

 • 80 ml gesmolten kokosolie (en wat extra voor je cakeblik)
 • 320 gram overrijpe bananen (ongeveer 4 middelgrote)
 • 15 gram gebroken lijnzaad
 • 80 ml amandelmelk
 • 75 gram maple/ahorn syrup of medjoul dadels (beiden ongeraffineerd)
 • 2 theelepels vanille extract
 • 50 gram havermout
 • 120 gram (volkoren) speltmeel
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 1/2 theelepel baking soda
 • mespuntje zout
 • Optioneel: plakjes banaan, walnoten en/of chocolate chips als topping

HOW TO UITLEG

 1. Verwarm je oven voor op 175 graden en vet je cakeblik alvast in met kokosolie.
 2. Pureer de banaan in een grote kom tot het bijna een glad geheel is.
 3. Voeg hier het lijnzaad, melk, gesmolten kokosolie, maple syrup, en vanillie extract aan toe en meng tot een geheel.
 4. Vervolgens roer je de ‘droge ingrediënten’ een voor een door je beslag in deze volgorde: havermout, baking soda, baking powder, zout en speltmeel. Stop met roeren als alles goed door elkaar is gemengd.
 5. Verdeel je beslag goed over je cakevorm en voeg hier eventueel je topping aan toe.
 6. Bak je vegan bananenbrood 45 tot 55 minuten tot hij ”stevig” aanvoelt.
 7. Laat je cakeblik ongeveer 15 minuten afkoelen op een rekje. Haal vervolgens je bananenbrood uit de cakevorm en laat deze ook nog even goed afkoelen. En ja; dit is heel belangrijk voor het garingsproces!
 8. En there you go.. snijd een flinke plak af, besmeer eventueel nog met kaneelboter en ga er lekker voor zitten. Dat heb je wel verdiend na die 1,5 uur in de keuken!

TIP: Bewaar je bananenbrood goed ingepakt in de koelkast. Zo kan je hem zeker 6 dagen bewaren. Langer bewaren? Snijd ‘m dan in plakken en bewaar een deel in de vriezer.

Geschreven door: Laura Hoogland