fbpx
Hoe het begon

Van stadskeuken tot supermarkt

Fun fact: Bananen zijn het meest gegeten fruitproduct ter wereld.

Minder funny fact: Bananen zijn óók het meest verspilde product ter wereld.

Er worden namelijk ieder jaar zo’n 150 miljard bananen geteeld. Van dit aantal belanden er uiteindelijk zo’n 75 (!) miljard onnodig in de prullenbak.Bijvoorbeeld omdat ze te lang, te klein of te rijp zijn. Dit maakt bananen dus de allergrootste boosdoener wanneer we het hebben over voedselverspilling.

En dat terwijl in de landen waar bananen worden geteeld vaak enorme honger wordt geleden. Dit is overigens nog niet alles. Want naast het feit dat weggooien van eten natuurlijk hartstikke zonde is, heeft dit ook nog eens een enorme impact op ons klimaat. Even ter verbeelding: als voedselverspilling een land zou zijn, zou dit land in kwestie na Amerika en China het meeste impact hebben op de opwarming van de aarde.

De hoogste tijd om hier iets aan te doen vonden wij. En dat is ook precies wat er is gebeurd. Bananen redden van de prullenbak? Daar zagen wij wel brood in. Bananenbrood om precies te zijn. Sunt was geboren: kant-en-klaar bananenbrood gemaakt van bananen die anders worden weggegooid. Duurzaam, zonder toegevoegde suiker en gluten- en lactosevrij. Gezond voor jezelf én voor het milieu. Op deze manier zijn we hap voor hap op weg naar een verspillingsvrije voedingsbranche.

Een jaar lang hebben we keihard aan de weg getimmerd om voet aan de grond krijgen. En dat ging heus niet altijd even makkelijk. Onze eigen reis naar een verspillingsvrije voedselindustrie begint met bananenbrood. En nu willen wij samen met jou het goede voorbeeld geven, want alleen samen maken wij het verSCHIL.