Dat een deel van ons ander weggegooid voedsel weer terugzien in eindproducten of gerechten is niet nieuw. Sterker nog, dit is ondertussen een piece of (banana) cake in onze eigen missie naar een duurzamere keten.  Gelukkig zijn we nog lang niet klaar met het redden van moeder aarde, en ondertussen staat de beautysector ook aan onze zijde met cosmetica in afgekeurd voedsel!

Not all hero’s wear capes

Cosmetica en duurzaamheid gaan in eerste opzicht niet hand en hand de deur uit. Het lood in lipstift, cadmium in eyeliners en nikkel in gezichtspoeder zijn dan ook niet bepaald milieuvriendelijk. En het lijkt misschien niet zo erg, die kleine beetjes creme of lotion die door de wasbak wordt gespoeld, maar zo blijven er dus ontelbaar veel chemische goedjes over die onze vriendin moeder natuur niet kan afbreken. Makes you think, toch?

Gelukkig is er een positieve trend aan de gang in cosmeticaland: van vermalen olijfpitten worden nu gezichtsmaskers gemaakt, waskaartjes worden gemaakt van appelpulp en scrubs van bestaan nu ook uit leftover koffiegruis. Who knew (well we), wat jij elke dag in de groene bak mikt is hartstikke goud waard.

Back to bananas. Dat wij met anders verspilde bananen wonderen kunnen verrichten, dat wist je al. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat jij ook wel eens een bruine banaan hier of daar hebt. Gelukkig voor jou -en credits naar ons-, hoef jij daar geen bananenbrood meer mee te bakken en kan je deze voor je beauty regime gebruiken.

 

 

Beautiful bananas

Bananen zitten namelijk bomvol kalium en vitaminen A, B en E. Nu hoef je niet op onderzoek uit te gaan wat dit precies in je lichaam doet, hebben wij al voor je gedaan!  In het kort houden deze stoffen meer vocht vast, egaliseert de huid en beschermt tegen vrije radicalen in het lichaam: Ideaal voor gezicht verzorging! Wat houdt jou nog tegen om die toch al rijpe banaan plat te drukken tegen je voorhoofd? Een heleboel redenen eigenlijk, dus een beetje amandelmeel en kokosmelk met de bananen mixen geeft jou minder hoofdbrekens en een bijzonder goede scrub au naturel! Helemaal handig als jouw huid soms opeens weer naar puber-modus switched. Thanks us later.

Nu we weten hoe die bananen kunnen bijdragen aan een gezonde huid, kan een home-made gezichtsmasker niet uitblijven! Pak weer een overrijpe banaan, een theelepel honing én een theelepel limoensap en je uurtje relaxen kan beginnen.

Nu heeft niet iedereen behoefte aan een fruitscrub of masker, we get it. Gelukkig kan je nog meer met je bananas, zoals je tanden letterlijk laten shinen! 5 minuutjes met de binnenkant van de schil wrijven over je tanden en met een doekje schoonmaken zorgt voor een boost aan mineralen en dus een wittere glans 😉 Dit klinkt misschien wat ongemakkelijk, maar wie gaat er achter jouw schoonheidsgeheim komen? Precies!

 

Genoeg manieren dus om samen met ons de strijd aan te gaan tegen verspilling én jezelf weer te laten stralen; de bekende win-win situatie die we maar al te graag delen ;-). Cosmetica van afgekeurd voedsel is ten slotte  nog een manier om aan je karmapunten te komen!

 

 

 

 

 

Geschreven door: Laura Hoogland