Op zoek naar het beste bananenbrood recept ooit?! Dan ga je hier heel blij van worden. We zien regelmatig kleffe hoopjes deeg of juist veel te droge bakstenen voorbijkomen. Maar wat is nou het geheim van het beste bananenbrood recept ooit? Waarom lukt het de een wel om een superlekker bananenbrood uit de oven te toveren en de ander niet? We hebben hieronder een aantal aandachtspunten voor je opgesomd zodat jij straks ook jouw beste bananenbrood recept ooit uit de oven kan toveren!

Ingrediënten beste bananenbrood recept

Uiteraard begint het bij het recept voor bananenbrood bij de ingrediënten die je gebruikt. Ook bij een sterk bananenbrood basis recept maken de gebruikte ingrediënten een groot verschil.

Beste_bananenbrood_recept

Bananen

Natuurlijk kan jouw recept voor bananenbrood niet zonder goede overrijpe bananen. Vaak heeft je lokale groenteboer of buurtsuper wel wat bruine bananen over. Perfect voor jouw bananenbrood en natuurlijk SUNT om weg te gooien.

Dadels

Gebruik alleen de allerbeste dadels; medjoul dadels. Vaak gewoon te verkrijgen bij je eigen supermarkt. Die zorgen voor een heerlijk zoete smaak zonder dat je te veel hoeft te gebruiken. Bovendien zorgen medjoul dadels voor een heerlijk smeuïge substantie. Voordat je ze gaat pureren week ze dan even in heet water. Daar worden ze wat zachter van. Meng vervolgens je banaan en dadels tot een gladde puree.

Eieren

Eieren zijn een soort bindmiddel in ieder recept voor bananenbrood. Je kan ervoor kiezen om 2 of 3 eieren te gebruiken, afhankelijk van het soort meel dat je gebruikt (droog of vochtig). Wil je liever het beste vegan bananenbrood ooit maken? Dan zijn er tal van ei vervangers die je kan gebruiken zoals bijvoorbeeld chiazaad of appelmoes.

Bananenbrood meel

Als je dadel-banaan mengsel klaar is, kan je het meel, de noten en de kruiden toevoegen (en alles wat je nog meer van plan bent in je brood te gooien). Houd er hierbij rekening mee dat het ene meel wat vochtiger is dan het andere meel. Een bananenbrood recept met amandelmeel is ideaal voor een heerlijke smaak en een smeuïge structuur, maar amandelmeel kan er wel voor zorgen dat je bananenbrood (mits niet goed gebakken) wat vochtiger is. Kies er dan eens voor om 50% amandelmeel en 50% van een ander meel te gebruiken zoals spelt, haver of tarwemeel. Dit soort meel is droger en neemt meer vocht op. Grote kans dat je vochtige bananenbrood ineens een stuk droger, maar alsnog heel smeuïg wordt!

Bakpoeder

Als je bananenbrood beslag klaar is, is het tijd voor de laatste stap; bakpoeder. Super leuk natuurlijk die zakjes bakpoeder die je in de taart-, pannenkoek- en meelafdeling van je supermarkt kan vinden. Maar voor een echt lekker luchtig bananenbrood kan je het beste het bakpoeder van Arm & Hamer gebruiken. De grotere Albert Heijn winkels verkopen dit ook gewoon. Twee theelepels is meer dan genoeg en wil je het echt goed doen? Ja, natuurlijk want je wil het beste bananenbrood recept ;-). Activeer je bakpoeder dan met wat limoensap.

Beste bananenbrood

Het beste bananenbrood bak je ongeveer 40 minuten op 170 graden. Voel even of hij ”stevig” voelt als de timer gaat. Als ‘ie dan uit de oven komt; niet gelijk aan zitten met je tengels. Dit beste broodje moet eerst een beetje afkoelen voordat je hem je bekkie in kan duwen.

Prep time

30 min

Cook time

40 min

Total time

70 min

INGREDIENTEN

 • goede overrijpe bananen
 • medjoul dadels
 • eieren of ei vervanger
 • amandelmeel en/of speltmeel of havermeel
 • kruiden naar keuze
 • bakpoeder van Arm & Hamer
 • snuf zout

HOW TO UITLEG

 1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
 2. Week de dadels 15 minuten en pureer ze.
 3. Pureer de bananen en voeg samen met de dadels en het ei(vervanger).
 4. Meng de droge ingrediënten in een aparte kom en voeg langzaam bij het banaanmengsel.
 5. Giet het mengsel in een cakevorm en bak voor ca. 40 minuten.

TIP: Liever een variatie op bananenbrood? Met ons recept voor bananenbrood muffins kan je perfect testen wat het beste werkt!

Geschreven door: Laura Hoogland