Wat is amandelboter?

De Rens vs. Doutzen. Het hippe, iets minder bekende, zusje van de oude vertrouwde pindakaas. Heerlijk in een taart, in een smoothie of op je slice bananenbrood, maar natuurlijk is amandelboter voor veel meer te gebruiken.

Amandelboter wordt eigenlijk altijd van amandelen gemaakt. In de supermarkt zitten er misschien sneller toegevoegde suikers en andere ingrediënten in, maar als je het zelf maakt dan ben je 100% verzekerd van 100% amandelboter. Amandel, blender, hupsakee je amandelboter is klaar.

Amandelboter gezond? Dacht het wel!

We snappen al die vragen rondom amandelboter heel goed. Het is ietwat onbekender dan de pindakaas. Ondanks dat pindakaas steeds meer bekend staat als gezond broodbeleg, zijn er dus nog heel veel gezonde notenspreads voor op je bammetje. Omdat er in je eigen amandelboter recept enkel en alleen amandelen zitten is dit een verantwoord alternatief voor een heleboel andere spreads. Tenzij je natuurlijk zoete smaakmakers gaat toevoegen. Wat overigens een vetgoed idee is! Denk bijvoorbeeld aan zeezout, ahornsiroop, kaneel of chocolade! Zo maak jij je amandelboter recept helemaal eigen. En hey boeie!!! die vetten in amandelen maken de amandelboter toch al gezond. Echt een sinning like a saint amandelboter recept dus!

Heerlijk in een taart, smoothie of je slice bananenbrood

Prep time

1 min

Cook time

± 15 min

Total time

± 16 min

INGREDIENTEN (voor een potje amandelboter)
  • 450 g ongezouten amandelen
  • Keukenmachine

Optioneel
Cacao, zeezout, kaneel of een andere stiekeme verslaving

HOW TO
  1. Een potje amandelboter maken doe je heel snel. Doe de 450 gram ongezouten amandelen in een keukenmachine en laat draaien.
  2. Als het mes doordraait, dien je de keukenmachine even stil te zetten en het mengsel aan te drukken.
  3. De amandelboter is klaar zodra er een dik en relatief glad mengsel is ontstaan. Dit kan best lang duren, soms zelfs 15 minuten! Denk je dat het mengsel in de nabije toekomst nooit glad wordt, keep up the hope!
  4. Je bent klaar met amandelboter maken als er een gladde pindakaas-structuur is ontstaan.

TIP: Wil je jouw addiction toevoegen aan je amandelboter doe dit dan aan het einde van het blenden.

Heb je nou zin in ander zoet beleg voor op je bananenbrood? Dan zijn dit onze dikke tips!

Geschreven door: Laura Hoogland